Nazomeren aan het Gardameer in Italië

Heerlijk kamperen tussen de olijfbomen!

Vanaf het vroege voorjaar tot diep in de herfst is het Gardameer een top vakantiebestemming. Rondom dit grootste diepblauwe meer van Italië bevinden zich schilderachtige dorpjes en leuke steden, mooie wandel- en fietsroutes, gezellige eettentjes en vele terrassen. Ook op het water is van alles en nog wat te beleven. Wat dacht je van een spannende duikcursus om eindelijk al je angsten te overwinnen? Of een romantische avondcruise bij een prachtig ondergaande zon? Surfen, zeilen en pootjebaden zijn natuurlijk ook prima opties. Mogelijkheden genoeg in en om het mooie Gardameer.

Al jarenlang trekken Nederlandse kampeerders naar het gebied rondom het Gardameer. Zowel gezinnen met kinderen als oudere stellen hebben dit paradijs ontdekt als plezierige vakantiebestemming. Trouwens ook welgestelde Italianen verblijven graag aan het meer. Er zijn campings in alle soorten en maten, de mensen zijn vriendelijk, het klimaat is mediterraan en de natuur is prachtig. Het azuurblauwe meer schittert verleidelijk in het zonlicht en het landschap eromheen is afwisselend.

In het noorden is het meer smal en vallen vooral de steile bergen op, terwijl het zuidelijke deel uitloopt in een breed bekken. Prachtig zijn de vele weerbarstige olijfbossen, de kleurrijke oleanders, citroenbomen, cipressen en de vriendelijke mimosa. Opvallend is dat de plaatjes op de oevers van het meer nog altijd een authentiek Italiaanse sfeer uitademen, ondanks dat toeristen al vele jaren langskomen om vakantie te vieren. Zoiets is haast ondenkbaar in Turkije en Spanje, maar hier in Italië kan het blijkbaar wel.

Bijzonder leuk is het een bezoek te brengen aan één van de zeven in het meer gelegen eilandjes. Wie genoeg heeft van sportief bezig zijn, luieren aan het water of genieten van de middeleeuwse resten in de havenstadjes, kan op een terras genieten van een goed gezette espresso of wat dacht je van een smaakvol echt Italiaans ijsje?

Grootse meer van Italië

Lago di Garda heeft een omtrek van 158,4 km en ligt in de regio’s Lombardije, Trentino- Zuid-Tirol en Veneto. Het meer is 52 km lang en in het zuiden maximaal 18 km breed. Het Gardameer is ontstaan door de voortdurend bewegende gletsjers in het quartaire tijdperk. Het landschap rondom het Gardameer heeft vele verschillende gezichten.

In het zuiden is het land vlak met glooiende heuvels en is het meer zo breed dat het eerder een zee lijkt. Meer naar het noorden wordt het Gardameer steeds smaller en de kusten steeds steiler en grilliger. Door de hoge rotswanden lijkt het meer hier eerder op een Noors fjord. De oostkant van het Gardameer, de Riviera degli Olivi, is ook wat vlakker en biedt plaats aan diverse campings en pretparken.

Verse keuken

Echte streekproducten uit de regio van het Gardameer zijn wijn en olijfolie. Wie wil weten hoe olijfolie wordt geproduceerd, vindt het waarschijnlijk leuk een bezoek te brengen aan het Olijfoliemuseum in Cisano, net ten noorden van Lazise. Ook zijn er interessante wijnroutes waarbij een bezoek wordt gebracht aan diverse wijnproducenten.

Bij het Gardameer kun je ook volop genieten van de Italiaanse keuken. Uitgebreid en vers eten is een noodzakelijk onderdeel van het bestaan in Italië. Denk aan pasta’s, pizza’s, verse salades, heerlijke vis- en vleesgerechten en het heerlijke Italiaanse ijs. Met een lekker glas wijn en een espresso met grappa of likeur toe.

In de omgeving van het Gardameer wordt trouwens niet alleen pasta als basis, maar ook risotto gegeten en vooral in het zuiden eet men veel verse vis. Wat dacht je van een streekvisje als de carpione? Zalm of gefrituurde sardines staan ook veelvuldig op de kaart. Overal zijn wel pizzeria’s, trattoria’s en ristorantes te vinden. Zelf lekker kokkerellen op de camping kan ook leuk zijn. Verse groente, fruit en vis koop je dan gewoon op een van de vele marktjes die worden gehouden in de steden en dorpjes rondom het meer.

Leuke dingen voor de mens

Aan de oostelijke oever van het meer zijn diverse spetterende pretparken te vinden. Gardaland is het grootste pretpark van Italië. Je vindt er meer dan 50 spannende attracties zoals spectaculaire achtbanen, dark rides, waterattracties en wervelende shows. Voor de kleintjes is er een apart themapark. Canevaworld bij Laizise is een groot amusementspark met vier themaparken: Movieland Studios, Aqua Paradise, Medieval Times en Rock Star Café. Wie maar geen genoeg kan krijgen van spelen met water, glijden en duiken moet een bezoek brengen aan een van de waterparken in de regio.

Doe je het liever wat rustiger aan, maar houd je wel van water? Geen probleem: het aantal Wellness & Spa-resorts aan het Gardameer groeit opzienbarend. In Sirmione was al in de Romeinse tijd een kuuroord. Het huidige Tere di Sirmione bestaat ondertussen al weer langer dan een eeuw. Het verhaal gaat dat de zwavelhoudende bronnen geneeskrachtig zijn. Pas geleden is er ook een nieuw wellness complex in Sirmione gerealiseerd.

Ben je echt iemand die houdt van de golfsport? Ga dan lekker swingen op een van de prachtige banen in de buurt van het Gardameer. Het noordelijke gedeelte is trouwens een waar paradijs voor surfliefhebbers en mountainbikers komen ruimschoots aan hun trekken in de heuvels en bergen.

Populaire plaatsen langs het Gadameer zijn Lazise, Sirmione, Bardolino, Desenzano en Peschiera del Garda. Mooi is ook het aan de westelijke oever gelegen Salo. Op een half uurtje rijden vanaf de zuidkant van het meer vind je de stad Verona. Als je besluit een bezoek te brengen aan deze prachtige stad, vergeet dan ook niet naar een opera te gaan.

Kamperen rond het Gardameer

Voor de kampeerder die van plan is met een eigen kampeermiddel op pad te gaan zijn er sowieso al bijna honderd campings te vinden rond het Gardameer. Ze zijn er in alle soorten en maten, van zeer eenvoudig en landelijk tot en met super-de-luxe met alles erop en eraan. Wie geen zin heeft om zelf met spullen te sjouwen, kan ook prima een caravan of vakantiehuisje huren op een camping. Agritoerisme is trouwens ook een optie. Wat is er leuker dan vakantie vieren op een boerderij? Of verblijf je liever in een comfortabel appartement? Aan jou de keuze!

Met dank aan: CampingVizier

WordPress

HTML5

CSS3

JavaScript Free